Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Istaknuti članak

Koncert U2-a u Sarajevu

Poster koncerta U2-a u Sarajevu.

Koncert U2-a u Sarajevu održan je na stadionu "Koševo" 23. septembra 1997. Posjećujući grad u okviru svoje turneje "PopMart", grupa U2 postala je prvi značajniji izvođač koji je održao koncert u Sarajevu nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini.

U2 se prvi put povezao sa Sarajevom 1993. na turneji "Zoo TV". Nakon što je američki režiser i humanitarni radnik Bill Carter stupio u kontakt sa grupom u pokušaju da skrene pažnju na opsadu Sarajeva, U2 je na svojim koncertima organizirao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije uživo javljale u toku koncerata. Novinari su kritizirali ove linkove s obrazloženjem da se zabava miješa s ljudskom tragedijom. Iako grupa zbog ratnih sukoba tada nije mogla doći u Sarajevo, obećali su da će jednom održati koncert u njemu. Nakon što je rat okončan Dejtonskim sporazumom u novembru 1995, U2 je dogovorio posjetu Sarajevu i uz pomoć UN-ovih ambasadora i mirovnih trupa zakazao je i održao koncert 1997.

Slika dana

Embalse de Kechut, Armenia, 2016-10-01, DD 60-63 PAN.jpg
Panorama vještačkog Kečutskog jezera u Armeniji.
Nedavni događaji

Vijesti

Protesti u Teheranu, Iran
Na današnji dan

25. septembar

16e eeuw onbekend schilder - Filips de Schone, Aartshertog van Oostenrijk, Hertog van Bourgondie.jpg

Citat dana

Pogledaj tvoju sjenku i vidjet ćeš da nije ništa veća nego što je bila prije tvojih pobjeda.

Arhidam III

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 90.560 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad je na Wikipediji na bosanskom jeziku 145.525 korisnika napravilo račun, a od toga je 171 aktivan. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.